Remember, remember the 5th of November...


Remember, remember the fifth of November,
The gunpowder treason and plot,
I know of no reason
Why the gunpowder treason
Should ever be forgot.


Ο κύριος που απεικονίζεται στη γκραβούρα ονομάζεται Guy Fawkes και το παραπάνω ποιηματάκι είναι γραμμένο για αυτόν (αν και όχι προς τιμήν του). Το 1605 λοιπόν, όντας μέλος μιας συνομωσίας Ρωμαιοκαθολικών που ήθελε να ανατρέψει τον Προτεσταντικό νόμο, επιχείρησε να ανατινάξει (!) το Αγγλικό Κοινοβούλιο με 800 κιλά πυρίτιδας. Στόχος ήταν ο θάνατος του βασιλιά και των αριστοκρατών/ ευγενών Προτεσταντών αλλά και Καθολικών. Συνελήφθη όμως από τις Αρχές ελάχιστες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έκρηξη (ξημερώματα 5ης Νοεμβρίου), μιας και περιφερόταν ύποπτα στα υπόγεια του Κοινοβουλίου.

Αν και οι σκοπιμότητες της συνομωσίας με αφήνουν αδιάφορο, εντούτοις ομολογώ ότι με συναρπάζει το αποτέλεσμα που θα είχε μία τέτοια απόπειρα... ;) Και δεν μπορώ παρά να γοητεύομαι από το θάρρος αυτού του Guy Fawkes.

Δυστυχώς όμως για αυτόν δεν είχε και ο βασιλιάς της Αγγλίας την ίδια άποψη με μένα. Βασάνισε άγρια τον Fawkes μέχρι να ομολογήσει τους συνεργούς του και τελικά όταν αυτοί είχαν ήδη παραδοθεί ή πεθάνει, αυτός ομολόγησε και καταδικάστηκαν όλοι μαζί σε θάνατο. Δε θέλετε να ξέρετε σε τι θάνατο... Καλά θα πω: Αφού θα τους έσερναν στον τόπο της εκτέλεσης, θα τους κρεμούσαν για λίγο και μετά θα τους αφαιρούσαν τα ζωτικά και τα γεννητικά όργανα και θα τα καίγαν μπροστά στα μάτια τους. Και επειδή αυτό δεν είναι αρκετά φρικτό, στο τέλος θα τους διαμέλιζαν κιόλας. Ο Fawkes όμως τελικά τα γλίτωσε όλα αυτά, αφού πήδηξε από μια σκάλα λίγο πριν εκτελεστεί, έσπασε το λαιμό του και πέθανε μια ώρα αρχύτερα.

Αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ιστορία (όχι η εκτέλεση προφανώς...) σίγουρα θα λατρέψετε την ταινία V for Vendetta, όπως και γω. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο κόμικ του Άλαν Μουρ, πηγή έμπνευσης του οποίου όμως αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό το πάθος και η τόλμη του
Guy Fawkes.


"Προεκλογική" αναρχική αφίσα (μέσα του περασμένου αιώνα)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου