Η Φάρμα των Ζώων


Μια πολιτική σάτιρα με τρομακτικές διαστάσεις που μας φέρνει αντιμέτωπους με τη φρικτή αλήθεια και ξεσκεπάζει το αληθινό πρόσωπο των Δυνατών της Γης, που ξέχασαν ότι είναι άνθρωποι, τόσο που να μην αναγνωρίζεις πια -ποιός είναι ποιός-.

Γράφει στο οπισθόφυλλο μιας παλιάς έκδοσης του έργου του Τζωρτζ Όργουελ, το οποίο διάβασα πρόσφατα ξεθάβοντάς το από τις βιβλιοθήκες του πατρικού μου σπιτιού. Ενδιαφέρον βιβλίο και διαβάζεται ευχάριστα. Περιγράφει με υπερ-απλοϊκό τρόπο την εξέλιξη του κομμουνιστικού καθεστώτος σε μία... φάρμα. Οι προλετάριοι-ζώα εκπαραθυρώνουν τον άνθρωπο-κεφαλαιοκράτη (ιδιοκτήτη της φάρμας) και αναλαμβάνουν την διαχείρησή της, με γενικές συνελεύσεις και σκληρή δουλειά. Μια αυταρχικότερη μορφή εξουσίας όμως δεν αργεί να ξεπηδήσει... Γίνεται γρήγορα φανερό στον υποψιασμένο αναγνώστη ότι οι καταστάσεις και τα πρόσωπα έχουν παρθεί από τη Ρωσική Επανάσταση. Προσωπικά, το συστήνω μόνο σε κάποιον που είναι εξοικειωμένος έστω και ελάχιστα με τις βασικές αρχές του κομμουνισμού αλλά και τα χαρακτηριστικά του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης (επί Λένιν-Στάλιν). Αν έχει ζυμωθεί πολιτικά σε οργανώσεις ή σχήματα ακόμα καλύτερα! Η οπτική γωνία του συγγραφέα είναι αδύνατον να κρυφτεί, όπως συμβαίνει εξάλλου με κείμενα πολιτικού περιεχομένου.

Για την ιστορία, ο Τζωρτζ Όργουελ (Έρικ Μπλερ) γεννήθηκε το 1903 στις Ινδίες και υπηρέτησε στην Ινδική Αυτοκρατορική Αστυνομία. Δεν άργησε να παραιτηθεί γιατί, όπως αποκάλυψε, μισούσε πάνω από το ο,τιδήποτε άλλο, το γεγονός ότι οι άνθρωποι γίνονται σκλάβοι της φυσικής δύναμης και η εμπειρία του αυτή τον έκανε να μην ξεχνά ποτέ την ανάγκη του ανθρώπου για ατομική ελευθερία. Το 1936, ο Όργουελ ταξίδεψε στην Ισπανία και ένωσε τις δυνάμεις του με το P.O.U.M., ως σοσιαλιστής, για να πάρει μέρος στον Εμφύλιο Πόλεμο ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο. Εκεί ανακάλυψε τις δολοπλοκίες και τις μηχανορραφίες των Κομμουνιστών -που δεν σταματούσαν σε τίποτα, από ψέμματα μέχρι φόνο, για να πάρουν ό,τι ήθελαν απ' τους ίδιους τους φίλους τους- και κατάλαβε πώς μπορούσε να εξαφανιστεί τελείως η αλήθεια. Χρησιμοποίησε την ιδέα αυτή στη "Φάρμα των Ζώων", στην οποία η αλήθεια διαστρεβλώνεται διαδοχικά και στο "1984", όπου καταστρέφεται συστηματικά.

Ο Τζωρτζ Όργουελ πέθανε το 1950 στο Λονδίνο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δεν μιλάει μόνο για το καθεστώς του (αν)υπαρκτου σοσιαλισμού. Πίσω απ' όλα αυτά, στην ουσία μιλάει για το σήμερα και για τον ίδιο τον καπιταλισμό, αλλά κεκκαλυμένα.

Ζούμε στην εποχή που προοικονόμησε ο Όργουελ...

Z.

Kostis είπε...

Δεν ήθελα να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, μήπως και το διαβάσει κάποιος αλλά θα απαντήσω. Νομίζω ότι ο Όργουελ εκφράζει μέσα από το βιβλίο αυτό μία ανησυχία για τους κινδύνους του σοσιαλισμού, κυρίως τι γίνεται όταν η αφηρημένη ομαδική φιλοσοφία του σοσιαλισμού συγκρούεται με τις ανθρώπινες ατομικές διαφορές. Σ' αυτό το κομμάτι θα διαφωνήσω ότι καταδεικνύει τον καπιταλισμό.

Kostis είπε...

Συμφωνώ ότι καταδεικνύει τον καπιταλισμό από το σημείο και μετά που το κομμουνιστικό καθεστώς της φάρμας εντάσσεται στα παραδοσιακά αστικά δόγματα αποκτώντας μία "κομμουνιστική" μπουρζουαζία οπότε και συγκλίνει καταφανώς με το καπιταλιστικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας.

Δημοσίευση σχολίου